Εμβόλια κατά του κορωνοϊού αξίας 4 δισ. ευρώ κατέστρεψαν οι χώρες της ΕΕ

Εμβόλια κατά του κορωνοϊού αξίας 4 δισ. ευρώ κατέστρεψαν οι χώρες της ΕΕ
Advertisement

Τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που αγοράστηκαν από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο που η πανδημία ήταν στην κορύφωσή της, έχουν καταστραφεί έκτοτε, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Politico.

To κόστος για τους φορολογούμενους από την καταστροφή των 215 εκατ. δόσεις των εμβολίων του κορωνοϊού ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Advertisement

Από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα τέλη του 2020, οι χώρες της ΕΕ έχουν παραλάβει συνολικά 1,5 δισεκατομμύριο δόσεις (περισσότερες από τρεις για κάθε άτομο στην Ευρώπη). Πολλές από αυτές βρίσκονται τώρα σε χωματερές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Υπολογισμοί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν απορρίψει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλια για κάθε μέλος του πληθυσμού τους.

Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκεται η Εσθονία, η οποία πέταξε περισσότερες από μία δόσεις ανά κάτοικο και ακολουθεί η Γερμανία, η οποία πέταξε επίσης τον μεγαλύτερο ακατέργαστο όγκο εμβολίων.

Advertisement

Εάν αυτό το μέσο ποσοστό απόρριψης προβάλλεται στην υπόλοιπη ΕΕ, θα αντιστοιχούσε σε περισσότερα από 312 εκατομμύρια καταστραφέντα εμβόλια.

Οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε αριθμούς από 19 ευρωπαϊκές χώρες – 15 από τις οποίες παρείχαν στοιχεία και τέσσερις στις οποίες υπήρχε ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ.

Ορισμένα στοιχεία χρονολογούνται μόλις αυτόν τον μήνα, ενώ τα παλαιότερα προέρχονται από τον Δεκέμβριο του 2022.

Το γεγονός ότι έχει περάσει τόσος καιρό δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος απ΄αυτόν που δίδεται στο δημοσίευμα.

Advertisement

Πολλά αγοράστηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021, όταν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τον περιορισμένο αριθμό δόσεων.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της φρενήρους περιόδου που η Ένωση σύναψε τη μεγαλύτερη σύμβαση για την αγορά 1,1 δισεκατομμυρίων δόσεων από την Pfizer και την BioNTech.

Εν τω μεταξύ, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να έρχονται, με την αναθεωρημένη σύμβαση με την Pfizer να δεσμεύει τις ευρωπαϊκές χώρες στην αγορά εμβολίων τουλάχιστον μέχρι το 2027.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: