Κορωνοϊός: «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από πέρυσι» λέει ο Βασιλακόπουλος

Κορωνοϊός: «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από πέρυσι» λέει ο Βασιλακόπουλος
Advertisement

«Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία από κορωνοϊό είναι περισσότερες από πέρυσι» επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο. Ο αριθμός των εισαγωγών, οι 1.473 που αναφέρατε την προηγούμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία από κορωνοϊό είναι κατά τι μεγαλύτερος του αντίστοιχου αριθμού την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα. Τα Χριστούγεννα το 2022 είχαμε λίγο λιγότερες εισαγωγές» δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Advertisement

«Το να χάνουμε πάνω από 200 ασθενείς τον μήνα είναι πρόβλημα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι 2.500 τον χρόνο. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τις συνέπειες του κορωνοιου, γιατί δεν εξαφανίστηκε, ζει μαζί μας.

Τέλειωσε η φάση της πανδημίας, αλλά είμαστε στη φάση της ενδημίας και νομίζω ότι όλοι πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας να βελτιώσουμε 2-3 πραγματάκια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τη φάση της ενδημίας, τώρα που τελείωσε η πανδημία, εξήγησε ο κόσμος και ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες θα πρέπει να «αγκαλιάσουν ξανά το καινούργιο εμβόλιο, όχι η 5η- 6η δόση, ένα ολοκαίνουργιο που «πιάνει τα τρέχοντα στελέχη».

Advertisement

Όπως είπε το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι διαθέσιμο στη χώρα μας δωρεάν από τα μέσα Οκτωβρίου δωρεάν μέσω emvolio.gov.gr. «Στις δέκα εβδομάδες που το έχουμε έγιναν 170.000 εμβολιασμοί.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι μια κάλυψη, ούτε καν των ανθρώπων που πρέπει σχεδόν υποχρεωτικά για την προστασία της υγείας τους να το κάνουν, δηλαδή των ηλικιωμένων και αυτών που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αύξηση των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες προκειμένου να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους και εάν χρειαστεί να πάρουν εγκαίρως τα αντιικά φάρμακα που μειώνουν κατά 90% την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο.

Ακόμη, για τους ηλικιωμένους που νοσούν και έχουν υποκείμενο νόσημα, επισημαίνει ότι «σε αυτή την περίπτωση, οφείλουμε να ζητήσουμε από τον γιατρό μας να πάρουμε τα αντιικά φάρμακα που μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο να πάμε στο νοσοκομείο».

Advertisement

Ερωτηθείς για τη νέα παραλλαγή του ιού JN.1 τόνισε ότι ήταν κάτι που ανέμεναν οι επιστήμονες. «Είναι μια παραλλαγή που είναι πάρα πολύ κοντά στην Pirolla που συζητούσαμε ότι φοβόμασταν και αναπτύχθηκε λίγο σε όλο τον κόσμο.

Η JN.1 έχει αναπτυχθεί και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Eίναι αυτή που θα επικρατήσει τον επόμενο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την ονόμασε “παραλλαγή ενδιαφέροντος”.

Δεν νομίζω ότι θα έχουμε βαρύτερες νοσήσεις, όμως πιθανόν η προηγούμενη νόσηση θα μας προστατεύει λίγο λιγότερο, ίσως και το εμβόλιο λίγο λιγότερο». Και όπως είπε «πρέπει να προσέχουμε χωρίς να ανησυχούμε, αλλά να ζούμε και χωρίς να χάνουμε τόσους ανθρώπους».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: