Τα ηλεκτρικά χρειάζεται να διανύσουν έως και 160.000 χλμ για να γίνουν πιο “πράσινα” από τα συμβατικά

Τα ηλεκτρικά χρειάζεται να διανύσουν έως και 160.000 χλμ για να γίνουν πιο “πράσινα” από τα συμβατικά
Advertisement

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προωθούνται με την ταμπέλα της “πράσινης” μετάβασης, ρυπαίνοντας λιγότερο το περιβάλλον, αλλά μια νέα έρευνα έδειξε πως οι κυβερνήσεις και οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν μας λένε όλη την αλήθεια γι’αυτά.

Συγκεκριμένα, σήμερα, ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, στη καλύτερη περίπτωση, είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον συγκριτικά με ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αφού διανύσει τουλάχιστον 90.000 χιλιόμετρα, ενώ εάν φορτίζει με ρεύμα που παράγεται αποκλειστικά από ορυκτά καύσιμα, τότε απαιτείται να διανύσει περισσότερα από 160.000 χιλιόμετρα ώστε το ενεργειακό του αποτύπωμα να είναι μικρότερο από αυτό ενός αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement

Εάν στο μέλλον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζουν αποκλειστικά με ρεύμα που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τότε αυτά θα γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον συγκριτικά με τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα μετά από 65.000 χιλιόμετρα.

Η έρευνα πήρε ως δεδομένο πως ο κύκλος ζωής ενός αυτοκινήτου διαρκεί 200.000 χιλιόμετρα. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ξεκινά τον κύκλο της ζωής του με πολύ μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης που προκαλεί η παραγωγή των μπαταριών του.

Μετά από 200.000 χιλιόμετρα ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο θα έχει προκαλέσει την εκπομπή 24,2 τόνων εκπομπών CO2. Συγκριτικά, ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο θα έχει εκπέμψει 33 τόνους εκπομπών CO2, ενώ ένα plug-in υβριδικό 24,8 τόνους CO2.

Advertisement

Η έρευνα της VDI καταλήγει σε 7 συστάσεις για τον κλάδο των μεταφορών. Αρχικά τονίζει τη σημασία ενός πράσινου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με την επέκταση των ΑΠΕ, ενώ συμπληρώνει πως η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον, με την τοπική παραγωγή τους στη Γερμανία και την Ευρώπη να βοηθά σε αυτό, όπως και η ανακύκλωσή τους.

Επίσης δηλώνει την αισιοδοξία του για τη χρήση των συνθετικών καυσίμων, ενθαρρύνει την υιοθέτηση των plug-in υβριδικών, ενώ παράλληλα προτείνει τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων μικροκινητικότητας στις αστικές περιοχές.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: