Οι 3 χειρότερες συνήθειες για την υγεία του εγκεφάλου σου, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Οι 3 χειρότερες συνήθειες για την υγεία του εγκεφάλου σου, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
Advertisement

Όσο οι ασθένειες που αφορούν την εγκεφαλική λειτουργία γίνονται συχνότερες και εμφανίζονται σε νεότερη ηλικία, τόσο οι επιστήμονες αναζητούν τις συνήθειες εκείνες που βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να λειτουργούν καλύτερα.

Πριν όμως καταλήξουν σε συμπεράσματα για το τι είναι ευεργετικό για τον εγκέφαλο, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δημοσίευσε μέσα από μια έρευνα τις συνήθειες που καταστρέφουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Advertisement

Όπως θα δεις και παρακάτω, πρόκειται για συνήθειες οι οποίες αφορούν την καθημερινή μας ζωή, και η αρνητική τους επιρροή είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο φανταζόμαστε.

Σύμφωνα λοιπόν με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και τον ερευνητή Δρ. Ρούντολφ Τάνζι από το νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι 3 χειρότερες συνήθειες για τον εγκέφαλο είναι:

«Το να είσαι καθιστός επί ώρες»

Ο μέσος άνθρωπος περνά τουλάχιστον 6 ώρες καθήμενος σε μια καρέκλα, και το γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Advertisement

Σύμφωνα με έρευνα του 2018, τα άτομα που είχαν καθιστική ζωή, είχαν πιο γρήγορα βλάβες σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονταν με την μνήμη και την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

«Η κίνηση αντίθετα ενεργοποιεί τα συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, όπως επίσης και το να κάνετε νέα πράγματα στην καθημερινότητα σας», λέει ο Δρ. Τάνζι.

Μάλιστα προσθέτει σαν συμβουλή, να σηκώνεστε ή να μετακινείστε μετά από 30 λεπτά. «Βάλτε ειδοποίηση στο κινητό σας, να σας υπενθυμίζει να σηκώνεστε και να κάνετε ένα διάλειμμα για κίνηση μετά από 30 λεπτά».

«Το να μην έχεις κοινωνική ζωή»

Ο άνθρωπος είναι κατεξοχήν κοινωνικό ον, και η απομόνωση, όπως επίσης και η μοναξιά, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του εγκεφάλου σου. Τα άτομα με λιγοστή κοινωνική ζωή έχουν μεγαλύτερο ρίσκο για εμφάνιση άνοιας και κατάθλιψης.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Δρ. Τάνζι, ένας άνθρωπος οφείλει να αναζητά την κοινωνική επαφή και να μην απομονώνεται. «Μη διστάσετε να κοινωνικοποιείστε καθημερινά και να προχωράτε σε νέες γνωριμίες».

«To χρόνιο στρες»

Το χρόνια στρες έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει ακόμη και νευρικά κύτταρα, όταν δεν αντιμετωπίζεται. Συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όταν δέχονται μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης και άλλες ορμόνες του στρες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζονται αρνητικά και αρχίζουν να δυσλειτουργούν.

Σαν συμβουλή σε αυτό, ο Δρ. Τάνζι προτείνει να σκεφτόμαστε καλύτερα πως αντιδρούμε σε κάθε περίσταση. Οι σωστές αναπνοές, αλλά και η αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης, είναι πάντοτε ωφέλιμα για την καλύτερη διαχείριση του στρες.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: