Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία με βάση το «φινλανδικό μοντέλο» προαναγγέλλει ο Νίκος Δένδιας

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία με βάση το «φινλανδικό μοντέλο» προαναγγέλλει ο Νίκος Δένδιας
Advertisement

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία με βάση το «φινλανδικό μοντέλο» προαναγγέλλει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», τόνισε  ότι «για να συμβεί αυτό προκρίνει «το φινλανδικό μοντέλο, προσαρμοσμένο φυσικά στην ελληνική πραγματικότητα».

Advertisement

Και εξηγεί:

«Που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

Ο υπουργός δεν δείχνει να βιάζεται για τις αλλαγές στη θητεία και τονίζει «θα την υλοποιήσουμε σταδιακά, αποσκοπώντας σε μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση».

Αναφερόμενος στο σήμερα και τις «μονάδες που έχουν πληρότητα 25 και 30% διεσπαρμένες ανά την χώρα» στέκεται απέναντι λέγοντας «δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας».

Advertisement

Σε ερώτηση αν αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται και αύξηση της θητείας, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας απαντά:

«Όχι, δεν σημαίνει αύξηση στον χρόνο θητείας. Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα.

Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας.

Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα».

Advertisement

«Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη.

Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός, οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες», λέει.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: