Προσοχή: Το πιο δημοφιλές παυσίπονο παγκοσμίως κρύβει σοβαρούς κινδύνους

Προσοχή: Το πιο δημοφιλές παυσίπονο παγκοσμίως κρύβει σοβαρούς κινδύνους
Advertisement

Είναι γνωστό πως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Ωστόσο όταν μιλάμε για παυσίπονα ευρείας χρήσης πολλοί νιώθουν περισσότερο ασφαλείς να υπερβάλλουν. Κι αυτό είναι λάθος!

Έρευνες γύρω από το πιο δημοφιλές αναλγητικό και αντιπυρετικό, που είναι αναμφισβήτητα η… παρακεταμόλη, αποδεικνύουν πως η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, η παρακεταμόλη δεν είναι απολύτως ασφαλής για χρήση σε ασθενείς με υψηλή πίεση, καθώς φαίνεται πως επιδρά στην αρτηριακή πίεση – και μάλιστα με τρόπο παρόμοι με την επίδραση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη.

Σημειώνεται πως τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης αναμένεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά περίπου 20%.

Advertisement

Επιστρέφοντας στην παρακεταμόλη, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου – σε νεότερη έρευνα του σε ποντίκια – αποκάλυψε πως σε μεγάλες δόσεις βλάπτει και το συκώτι.

Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τοξικότητα της υπερδοσολογίας, η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: