Αλλαγές ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ μετά τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους -Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-αστυνομικών

Αλλαγές ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ μετά τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους -Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-αστυνομικών
Advertisement

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και περίπου 3.000 αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Η σύσκεψη έγινε με αφορμή το στυγερό έγκλημα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Advertisement

Η εικόνα του αστυνομικού τμήματος και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν τα στελέχη του προκάλεσαν τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΛ.ΑΣ., και έτσι κρίθηκε πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης και αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

«Ο υπουργός ζήτησε από τους αστυνομικούς να σκύβουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς.

Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι, πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», αναφέρουν πηγές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Advertisement

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη.

Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.

Advertisement

3) Για κάθε περιστατικό ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημερώνει τον διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζονται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του panic button».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: