Το Τζέισον Αντιγόνη… μετάνιωσε και επανασυστήνεται ως Ιάσων Δούσης -Πού είναι και τι κάνει σήμερα

Το Τζέισον Αντιγόνη… μετάνιωσε και επανασυστήνεται ως Ιάσων Δούσης -Πού είναι και τι κάνει σήμερα
Advertisement

Το Τζέισον Αντιγόνη είναι το πρώτο άτομο στην Ελλάδα που έγινε γνωστό ως άφυλο, χρησιμοποίησε την αντωνυμία Το και βγήκε μπροστά διεκδικώντας τα σχετικά δικαιώματα.

Πλέον χρησιμοποιεί την αρσενική αντωνυμία για να αυτοπροσδιοριστεί. Ο Ιάσων Δούσης, καθηγητής, φροντιστηριούχος και εκδότης, μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» του Κώστα Τσουρού στο Mega, για τον ακτιβισμό, αλλά και την εποχή που απασχόλησε τα media ως Τζέισον Αντιγόνη.

Advertisement

«Χρησιμοποιώ την αρσενική αντωνυμία τώρα. Δεν σημαίνει ότι βλέπω τον άνδρα με στερεότυπα, ούτε τη γυναίκα με στερεότυπα», ανέφερε ο Ιάσων Δούσης απαντώντας στην ερώτηση για το πώς προσδιορίζεται σήμερα.

Στην ερώτηση αν συνεχίζει τον αγώνα του για να αφαιρεθεί το φύλο από την αστυνομική ταυτότητα, απάντησε: «Εγώ το σταμάτησα… Ήθελα λίγο τον χρόνο μου, ίσως υπερεκτέθηκα, ήθελα να με ξαναψάξω».

Στην ερώτηση αν έχει καταλήξει κάπου αλλού σημείωσε: «Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό ως προς το φύλο και τη σεξουαλικότητα είναι αέναο, δηλαδή μπορούμε όσες φορές θέλουμε να ξανασκεφθούμε για τον εαυτό μας.

Advertisement

Βιολογικά είμαστε μια ξεχωριστή περίπτωση ο καθένας. Οπότε η διάκριση αυτή στα δύο φύλα δεν υφίσταται ακόμη και βιολογικά. Ως προς την ταυτότητα φύλου είναι ένα βίωμα. Δεν σχετίζεται η έκφραση φύλλου με τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Σε ότι αφορά στη δικαστική μάχη που είχε δώσει για την κατάργηση του φύλου στην ταυτότητα ανέφερε ότι «Είχε μπει τότε το όνομα Αντιγόνη (σσ στην ταυτότητα), μού είχαν επιτρέψει αυτό, δεν το δέχθηκα, γιατί ο στόχος τότε ήταν η κατάργηση του φύλου».

Σχετικά με το Nemo και τη νίκη στη Eurovision 2024, ο Ιάσων Δούσης αισθάνεται ότι πάνε τα πράγματα μπροστά για τα non-binary άτομα.

Advertisement

Θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλα άτομα; ρωτήθηκε με τον Ιάσωνα Δούση να απαντά: «Εχει ήδη ανοίξει. Και στο εξωτερικό είναι γνωστό χρόνια και στην Ελλάδα».

Αναφέρθηκε και στο bullying που βίωσε ως παιδί λέγοντας ότι «φοβόμουν να πάω σχολείο. Δεν το είχα πει στους γονείς μου, το αντιμετώπιζα με γενναιότητα. Αλλά ένα παιδί δεν πρέπει να είναι γενναίο, δεν οφείλει να είναι γενναίο, οφείλει να προστατεύεται».

Μιλώντας για το ν/σ την ισότητα στο γάμο που ψηφίστηκε, ανέφερε ότι «το 2020 είχα στείλει γράμμα στον πρωθυπουργό και είχα ξυρίσει το κεφάλι μου σε ένδειξη διαμαρτυρίας και σε 1,5 ώρα με είχαν πάρει από το γραφείο του για να μου πουν ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση να γίνει» και πρόσθεσε: «Ολα έρχονται αργά, είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα, γιατί όταν έχεις παλέψει πολύ για κάτι και το περιμένεις χρόνια, χαίρεσαι αλλά θυμάσαι πόσα χρόνια έχεις χάσεις και πόσο κουράστηκες για να γίνει αυτό. Πάντα σκέφτομαι το γάμο και έλεγα ότι δεν θέλω να γίνω 40 χρονών για να έχω το δικαίωμα στο γάμο, που θα έπρεπε να είχα από τα 18 μου».

Advertisement

«Πιστεύω ότι κάθε άτομο πρέπει να αναλογιστεί ότι έχει χρέος να σέβεται τα υπόλοιπα άτομα», είπε κλείνοντας ο Ιάσων Δούσης θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς όλους.

Και κατέληξε με ένα μήνυμα που θα ήθελε να στείλει σε ένα παιδί: «Να μην χάσει το κουράγιο του για το ότι θα μπορέσει και θα βρει τον τρόπο να ζήσει τη ζωή που θέλει αργά ή γρήγορα».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: