Με επιπλέον κόστος η μεταφορά των ηλεκτρικών οχημάτων με τα πλοία

Με επιπλέον κόστος η μεταφορά των ηλεκτρικών οχημάτων με τα πλοία
Advertisement

Τον προβληματισμό τους για το πώς θα διαχειριστούν τη μεταφορά των ηλεκτρικών οχημάτων εν όψει της έναρξης της θερινής σεζόν εκφράζουν παράγοντες της ακτοπλοΐας.

Πολύ φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την ξαφνική εγκύκλιο του ΥΝΑΝΠ λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα, ειδικά με την πρόβλεψη για φορτισμένη μπαταρία μέχρι 40%.

Advertisement

Ακόμη και σήμερα οι ακτοπλοϊκές έχουν μείνει με την απορία για το συγκεκριμένο ποσοστό και σημειώνουν ότι τα προβλήματα θα επανέλθουν εν όψει της μεγάλης εξόδου της θερινής σεζόν και της έλλειψης ταχυφορτιστών σε πολλά κυρίως μικρά νησιά.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι από τη μία η πολιτεία δίνει κίνητρα για την προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων και από την άλλη δημιουργεί προσκόμματα στη χρήση τους.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της μειωμένης φόρτισης που προβληματίζει τις ακτοπλοϊκές και κάνουν λόγο για ουσιαστικά ανεφάρμοστες οδηγίες, σε περιόδους μαζικής εξόδου.

Advertisement

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι μάλλον αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες να διαθέτουν στο γκαράζ των πλοίων διαφορετικό χώρο για τα ηλεκτρικά από τα συμβατικά ΙΧ στα δρομολόγια που περιλαμβάνουν πολλούς προορισμούς και στις ενδονησιωτικές μεταφορές.

Επίσης δεν μπορεί πρακτικά να γίνει ουσιαστικός έλεγχος από το πλήρωμα για το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας, ενώ τα λιμεναρχεία δηλώνουν αναρμόδια και παραπέμπουν στην ευθύνη του οδηγού και στην εφαρμογή των οδηγιών από την ακτοπλοϊκή εταιρεία, όπως άλλωστε το προβλέπουν και οι οδηγίες.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένες από τις ακτοπλοϊκές, όπως οι ακτοπλοϊκές του ομίλου Attica και η Minoan Lines, έχουν σε εμφανή σημεία στις ιστοσελίδες τους την οδηγία για τη μεταφορά ηλεκτρικών ΙΧ. Επίσης οι εταιρείες της Attica Group και η Fast Ferries έχουν ξεχωριστή θέση στο σύστημα κρατήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Advertisement

Μάλιστα η Fast Ferries έχει και άλλο τιμολόγιο (από 5 έως 10 ευρώ επιπλέον) για τα ηλεκτρικά και τα plug-in υβριδικά σε σχέση με τα συμβατικά, επικαλούμενη το επιπλέον κόστος που ανακύπτει για την ακτοπλοϊκή από τις οδηγίες για την ασφαλή μεταφορά τους.

Επιπλέον κόστος. Πάντως τα μόνα μέτρα που μπορούν να λάβουν αλλά με επιπλέον κόστος, όπως ειπώθηκε, οι ακτοπλοϊκές είναι τα μέτρα πυρασφάλειας, όπως προμήθεια ειδικών συστημάτων πρόληψης, κάμερες παρακολούθησης, ειδικά μέσα πυρόσβεσης (πυροσβεστήρες, «κουβέρτες» κ.λπ.) και εκπαίδευσης του προσωπικού, κ.λπ.

Ολος ο προβληματισμός για τον τρόπο μεταφοράς των ηλεκτρικών οχημάτων ξεκίνησε διεθνώς μετά τα περιστατικά πυρκαγιάς που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλα πλοία μεταφοράς οχημάτων (Ro-Ro και car carrier), τα οποία μετέφεραν και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Advertisement

Τα πλοία Ro-Ro μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε θέματα πυρκαγιάς και ευστάθειας από άλλα πλοία, λόγω της φύσης του φορτίου τους και του σχεδιασμού τους, σύμφωνα με τον Rahul Khanna, Global Head of Marine Risk Consulting, Allianz Commercial.

Οι ηλεκτρικές βλάβες και τα παλαιότερα οχήματα παραμένουν ένα πρόβλημα, προσθέτει και συμπληρώνει: «Μια μικρή πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ξεφύγει γρήγορα από τον έλεγχο, και όταν πάρει διαστάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η παρουσία ενός αυξανόμενου αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων που μεταφέρονται με πλοία έχει κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη στη διαχείρισή της.

Αν και τα αίτια των πυρκαγιών των δύο τελευταίων περιστατικών πυρκαγιών, του «Grande Costa D’Avorio» και του «Fremantle Highway» είναι άγνωστα, συνέπεσαν με τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς από τη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV) που τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Advertisement

Οι ασφαλιστές έχουν επισημάνει τους πρόσθετους κινδύνους που σχετίζονται με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, καθώς και την ανάγκη να αναβαθμιστούν ανάλογα οι δυνατότητες πυρόσβεσης των πλοίων Ro-Ro, αναφέρει η Allianz Commercial.

Πάντως, όπως προέκυψε από έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Ναυτασφαλίσεων (IUMI) τον Σεπτέμβριο του 2023, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι πιο επικίνδυνα για πυρκαγιές από ό,τι τα συμβατικά οχήματα, ούτε αυτές είναι πιο συχνές.

Ωστόσο, η IUMI σημείωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα και οι μπαταρίες τους ενέχουν τον πρόσθετο δυνητικό κίνδυνο θερμικής διαφυγής, ο οποίος καθιστά δύσκολη την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι υψηλότερος από ό,τι για τα συμβατικά οχήματα.

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: