Το παιδί-θαύμα: 12χρονος θα σπουδάσει σε πανεπιστήμιο-Απομνημόνευσε τον περιοδικό πίνακα όταν ήταν 2 ετών, κάνει ήδη διαλέξεις

Το παιδί-θαύμα: 12χρονος θα σπουδάσει σε πανεπιστήμιο-Απομνημόνευσε τον περιοδικό πίνακα όταν ήταν 2 ετών, κάνει ήδη διαλέξεις
Advertisement

Σε ηλικία μόλις 12 ετών ο Suborno Isaac Bari, από τις ΗΠΑ, αποφοίτησε από το λύκειο και σχεδιάζει να αρχίσει να σπουδάζει Μαθηματικά και Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το φθινόπωρο, ενώ φιλοδοξεί ήδη να ξεκινήσει διδακτορικό.

«Ελπίζω να αποφοιτήσω από το κολέγιο στα 14 μου την άνοιξη του 2026», είπε ο 12χρονος που πρόσφατα έγινε ο νεότερος απόφοιτος του λυκείου του στο Λονγκ Άιλαντ.

Advertisement

«Αν αποφασίσω ποτέ να κάνω ένα δεύτερο διδακτορικό, θα είναι στη Φυσική, αλλά κυρίως θέλω να επικεντρωθώ στα Μαθηματικά», δήλωσε στο CNN.

Ο ταλαντούχος νέος, που απομνημόνευσε τον περιοδικό πίνακα σε ηλικία 2 ετών και έκανε διαλέξεις σε κολέγια στην Ινδία από τα 7 του, αποφοίτησε την Τετάρτη από το Λύκειο Malverne στην κομητεία Νασάου της Νέας Υόρκης.

Ο Suborno, ο οποίος λέει ότι πήγε στη 12η δημοτικού μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στην τρίτη γυμνασίου, έγινε ο νεότερος μαθητής που αποφοίτησε ποτέ από το λύκειο, ανέφερε το WABC-TV.

Advertisement

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στο σχολείο του χρησιμοποιούσαν μια κλίμακα μέσου όρου βαθμολογίας 100 βαθμών και εκείνος κατάφερε να συγκεντρώσει 96 βαθμούς την πρώτη χρονιά του Λυκείου και 98 για τη δεύτερη και την τρίτη.

Μόλις ξεκίνησε την τρίτη λυκείου, ο Suborno παρακολούθησε μαθήματα χωρίς πτυχίο σε πολλά πανεπιστήμια στη Νέα Υόρκη, όπως το NYU, το Πανεπιστήμιο Stony Brook, το City University της Νέας Υόρκης και το Brooklyn College.

«Αυτή ήταν μια εντελώς νέα πρόκληση για μένα», είπε. «Έχεις πολύ περισσότερες εργασίες για το σπίτι, πολύ μεγαλύτερα μαθήματα, πολύ περισσότερα νέα θέματα και υλικό, κι όλα αυτά συμπυκνώνονται σε πολύ μικρότερο χρόνο απ’ ό,τι στο σχολείο».

Advertisement

Ο ευφυής 12χρονος, του οποίου η οικογένεια λέει ότι είναι επίσης ικανός στη ζωγραφική, στη δημόσια συζήτηση (debate) και στο πιάνο, θα μπορούσε επίσης να γράψει ιστορία στο NYU όταν αρχίσει να παρακολουθεί τα μαθήματα.

Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ενημέρωσε την οικογένειά του ότι, χωρίς να έχει γίνει σχετική έρευνα, το NYU δεν γνωρίζει αν κάποιος νεότερος του Suborno έχει γίνει δεκτός σε αυτό.

Ο πατέρας του Rashidul διδάσκει Φυσική στο Τεχνικό Λύκειο του Μπρούκλιν και η μητέρα του Shaheda είναι δασκάλα δημοτικού.

Advertisement

Παρατήρησαν ότι ο μικρότερος γιος τους ήταν εξαιρετικά ευφυής το 2014 όταν του δίδαξαν βασικά μαθηματικά, σύμφωνα με τον Rashidul Bari. «Η γυναίκα μου ήταν στην πραγματικότητα η δασκάλα του εκείνη την εποχή.

Μια μέρα… του δίδασκε το «ένα συν ένα» και εκείνος απαντούσε «Μαμά, ένα συν ένα είναι δύο»», είπε ο Ρασιντούλ Μπάρι. «Και μετά η μαμά έλεγε «τότε τι είναι ένα συν δύο;» και μετά έλεγε «τρία», και μετά ρωτούσε τη μαμά «αν ένα συν ένα είναι δύο, μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις τι είναι το n + n;»».

Οι ερωτήσεις ξάφνιασαν τη Shaheda Bari, είπε ο σύζυγός της και εξήγησε ότι στην αρχή δεν τους ένοιαζε, γιατί ο μεγαλύτερος γιος του, 21 ετών, που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, ήταν επίσης έξυπνος.

Advertisement

«Είπα λοιπόν στη γυναίκα μου: “Εντάξει, δεν υπάρχει τίποτα περίεργο εδώ, μάλλον το έκανε για να τραβήξει την προσοχή”. Αλλά συνέχισε να συμβαίνει. Κάθε μαθηματική έννοια, άρχισε να κάνει αφαιρέσεις».

Τελικά, μια παρατήρηση ενός δασκάλου του παιδιού, που τους τόνισε ότι σε κάνει αφαιρέσεις και τους ζήτησε να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, ήταν αυτή που κινητοποίησε τους δύο γονείς. Ο Suborno συνέχισε να προσελκύει την προσοχή, κάτι που τον οδήγησε τελικά να τον προσκαλέσουν να παρακολουθήσει μαθήματα σε επίπεδο κολεγίου, είπε ο πατέρας του.

Το 2016 ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε στον μικρό μια επιστολή επαινώντας τον ευφυή μαθητή για τη σκληρή δουλειά και τα επιτεύγματά του. Το 2020, όταν ήταν 7 ετών, ο μαθητής άρχισε να λαμβάνει προσκλήσεις από κολέγια στην Ινδία για να διδάξει, κάτι που κάνει τρεις φορές τον χρόνο, σύμφωνα με τον πατέρα του.

Advertisement

Όπως ανέφερε η οικογένειά του, από τη Mensa τούς ενημέρωσαν ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι ο Suborno να γίνει 14 ετών για να κάνει τεστ IQ. Ο μαθητής σχεδιάζει να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειάς του και μια μέρα να γίνει καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής.

«Είναι απολύτως τρελό», είπε σχετικά με την έναρξη της φοίτησής του στο NYU το φθινόπωρο. «Ανυπομονώ για όλες τις ευκαιρίες που θα έχω, θα μπορώ να γνωρίσω ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά… ολοκληρωτικά για τα μαθηματικά και τις επιστήμες, και ανθρώπους που είναι επίσης ειδικοί στα μαθηματικά και στη φυσική και που θέλουν να μάθουν αυτά τα μυστήρια πίσω από το σύμπαν».

Πηγή

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: