Τροχαίο στα Χανιά: «Ήταν πάγια υπηρεσιακή εντολή η μη σύλληψη του οδηγού του τζιπ»

Τροχαίο στα Χανιά: «Ήταν πάγια υπηρεσιακή εντολή η μη σύλληψη του οδηγού του τζιπ»
Advertisement

Τι πραγματικά συνέβη πριν και μετά το τροχαίο δυστύχημα, με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά;

Ο δικηγόρος των τριών αστυνομικών που σταμάτησαν τον οδηγό του τζιπ αλλά δεν τον συνέλαβαν καθώς ήταν μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα, Κωνσταντίνος Γιαννελάκης, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου,  αλλά και ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του 22χρονου, Χρήστος Μακρογιαννάκης, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση.

Advertisement

Τα στοιχεία της έρευνας θα  καταδείξουν της τυχόν  βαρύτατες ευθύνες των αστυνομικών που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και άφησαν ένα άτομο μεθυσμένο και χωρίς δίπλωμα, ελεύθερο, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να κόψει το νήμα της ζωής του 22χρονου Παναγιώτη.

Ο δικηγόρος των τριών αστυνομικών που σταμάτησαν τον οδηγό του τζιπ αλλά δεν τον συνέλαβαν καθώς ήταν μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα, Κωνσταντίνος Γιαννελάκης, μίλησε στο Mega, για την στάση των εντολέων του.

«Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, αυτό είναι που ελέχθη επί τη ακροάσει του αρμόδιου εισαγγελέα Χανίων την Κυριακή. Δεν τους ασκήθηκε καμία πειθαρχική δίωξη ούτε τους ασκήθηκε το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας.

Advertisement

Το ότι ένας κατώτερος αστυνομικός εκτελεί εντολές και πάγια υπηρεσιακές εντολές, πώς μπορεί να αντιταχθεί σε αυτές τις πάγιες εντολές; Δεν έγινε εκείνη την ώρα επικοινωνία. Αυτό είναι πάγια υπηρεσιακή εντολή, είναι «πρακτική».

Την επόμενη μέρα θα γινόταν προφορική μήνυση. Το όχημα ακινητοποιήθηκε, δόθηκε η περίπτωσή του ως άνθρωπος που δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, βεβαιώθηκαν οι διοικητικές παραβάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε, και τα κλειδιά δόθηκαν σε συνεπιβάτη, στον οποίο έγινε επίσης αλκοτέστ και ήταν αρνητικός. Στην Περιφερειακή των Χανίων δεν υπάρχει η τεχνική υποδομή για να μπορέσουν εκείνη την ώρα να μπουν οι αστυνομικοί στο σύστημα και να δουν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είχε δίπλωνα και για ποιον λόγο του είχε αφαιρεθεί.

Advertisement

Δεν είναι συνδεδεμένο το σύστημα να δουν ηλεκτρονικά εκείνη την ώρα για ποιον λόγο αυτός ο άνθρωπος εν είχε δίπλωμα. Και κατά ψευδή δήλωσή του είπε ότι το έχει ξεχάσει στο σπίτι του», συνέχισε ο κ. Γιαννελάκης.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την υπόθεση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ένας άνθρωπος είναι νεκρός μετά από έλεγχο αστυνομικών, κάτι δεν έχει πάει καλά. Σε αυτή την περίπτωση ο 45χρονος θα έπρεπε να έχει συλληφθεί και να οδηγηθεί στην αστυνομική υπηρεσία.

Ακόμα και μικρότερο να ήταν το ποσοστό που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί με την αλκοολομέτρηση, γνωρίζουμε καλά τον νόμο και γνωρίζουν οι αστυνομικοί. Δέχομαι οποιοιδήποτε δικαιολογία να υποστηρίξουν τον εαυτό τους, όμως δεν δέχομαι ως δικαιολογία απέναντι στους γονείς που έχασαν το παιδί τους και απέναντι στην κοινωνία.

Advertisement

Οποιαδήποτε πάγια εντολή και αν υποστηρίζουν οι αστυνομικοί ότι είχα, θα μπορούσαν με ένα απλό τηλεφώνημα, στον αρμόδιο εισαγγελέα ή στον διοικητή να ενημερώσουν και θα τους έδινε κατευθύνσεις. Εδώ γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι ο άνθρωπος αυτός με αυτό το ποσοστό αλκοόλ έπρεπε να συλληφθεί», ξεκαθάρισε η κ. Δημογλίδου.

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πάγια εντολή, αυτό υποστηρίζουν οι αστυνομικοί. Είναι ξεκάθαρο από την εισαγγελία Χανίων ότι δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια εντολή, ούτε προφορική ούτε γραπτή. Δεν ενημέρωσαν ούτε τον διοικητή τους.

Αυτό που επικαλούνται οι αστυνομικοί πρέπει να το αποδείξουν. Δεν γνωρίζω ποια υπηρεσία θα αναλάβει να ερευνήσει εάν έχουν υποπέσει σε κάποιο ποινικό αδίκημα οι αστυνομικοί. Ο εισαγγελέας δεν έχει ασκήσει δίωξη οπότε δεν είναι κατηγορούμενοι οι αστυνομικοί. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

Advertisements

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ: